CONSELL DE GREMIS

19
ABR
El Consell de Gremis acompanya als Gremis de Llibreters i de Floristes a la roda de premsa de presentació de les activitats per la Diada de Sant Jordi 2021.
El Llibre i la Rosa tornen al carrer per tal de celebrar una festa descentralitzada arreu de Catalunya, d'acord amb la realitat de cada municipi. Un Sant Jordi de proximitat i més sostenible.

GREMI DE LLIBRETERS DE CATALUNYA

El Gremi, junt amb la Cambra del Llibre, ha treballat estretament amb els tècnic municipals les limitacions i les mesures de seguretat per a recuperar de manera segura la festa del llibre. La Generalitat ha aprovat al Procicat un pla específic per a tot Catalunya que preveu que les parades siguin exclusivament de professionals, en zones perimetrades i amb un control d'accés.

Hi haurà 180 parades de llibres a Barcelona, distribuïdes en 11 grans espais perimetrats i amb control d'accés tots ells llocs emblemàtics de la ciutat.

A l'accés hi haurà gel hidroalcohòlic i es vetllarà perquè tothom entri amb mascareta. Hi haurà un sentit únic d'entrada fins a la sortida i les parades estaran separades físicament.

Els escriptors podran firmar llibres als 31 espais que s'han habilitat amb aquesta finalitat dins dels recintes, en un Sant Jordi "descentralitzat i descongestionat". Tots els espais tindran personal format en controls d'aforament i en l'entorn Covid.

A més a més hi haurà 490 parades davant dels establiments de llibreries i floristeries.

Des del Gremi de Llibreters de Catalunya han posat en valor l'esforç del Departament de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona i els consistoris dels municipis catalans per fer que aquest Sant Jordi, més o menys, sigui normal.

GREMI DE FLORISTES DE CATALUNYA

Per primavera vegada en molts anys, els floristes professionals seran els protagonistes d'aquest Sant Jordi, enfront l'allau de parades de roses que col·lapsaven els carrers i convertien aquesta diada en una oportunitat comercial descontrolada. El Gremi de Floristes creu que la recomanació que en aquest sentit ha fet el Procicat ajudarà a fer una Diada més sensata, segura i sostenible que fomentarà el teixit comercial de cada barri i municipi. A la ciutat de Barcelona, on la situació els darrers anys era absolutament fragant, s'acabava la jornada amb centenars de parades privades que havien de llençar o malvendre les roses perquè ja no es podia absorbir la demanda, remarca Joan Guillén, President del Gremi de Floristes. Estem davant un Sant Jordi més sostenible i sensat.

Els floristes ens hem hagut de preparar bé per oferir una Diada segura, tant des del punt de vista logístic com de seguretat i comunicació. Des del Gremi, hem creat una pàgina web per tractar d'evitar aglomeracions durant la Diada. Entrant a www.somfloristes.com, un usuari escriurà la seva adreça o població i a través d'un mapa interactiu podrà veure les parades i floristeries més properes, contactar o comprar la rosa per recollir-la a la floristeria o ser entregada al domicili. En el cas de la ciutat de Barcelona també surten les parades i els punts dels espais emblemàtics. Amb aquesta web desenvolupada de la mà de Tiendeo, líder en la digitalització del sector retail, fem una clara aposta per la transformació del sector i la supervivència del comerç local.

La previsió de vendes de roses per aquest Sant Jordi anirà entre 3.500.0000 i 4.000.000. No hi haurà tantes roses com en els darrers anys, per les inundacions a Centreamèrica i tenir menys punts de distribució, per tant la nostra recomanació és encarregar la rosa amb temps. Recordem que aquest Sant Jordi tindrà una durada més llarga, i els dies 21 i 22 ja es podran muntar les parades per facilitar l'aforament a floristeries i parades.

Els preus de les roses a les floristeries seran similars als anys anteriors, contant sempre amb el valor afegit del muntatge de la rosa que fa el florista, amb una tendència a incorporar elements naturals.

Els floristes mostrem certa preocupació per la interpretació que fan alguns Ajuntaments de Catalunya de les recomanacions que ha fet el Procicat per Sant Jordi. En alguns municipis s'han donat permisos per posar parades a entitats i preocupa que en un dia amb tanta afluència no es respectin les mesures acordades que els professionals s'han compromès a seguir.

GREMI DE FLEQUERS

L'any 1988, el Gremi de Flequers de Barcelona va celebrar la Diada de Sant Jordi creant pels barcelonins i barcelonines un producte especial, el PA DE SANT JORDI, pa inspirat en els colors de la senyera.

Amb els anys el PA DE SANT JORDI s?ha anat consolidant com a propi d'aquesta Diada i el consumidor el gaudeix junt amb la rosa i el llibre.

L'elaboració del Pa de Sant Jordi s'ha estes per tota Catalunya. Es tradició que per la festa de Sant Jordi es faci entrega al President de la Generalitat de Catalunya d'aquest producte en nom dels forners del nostre Pais.

El PA DE SANT JORDI té la seva formula registrada, per això la denominació PA DE SANT JORDI tan sols es pot utilitzar en aquells pans que s'elaboren segons la formula tradicional.

El 23 d'abril podem trobar el Pa de Sant Jordi als forns de pa. Haurà de ser dins els establiments. A causa de la COVID no hi hauran parades al carrer a Barcelona. Tot i això es preveu mantenir la venda dels darrers anys .

Com a artesans en l'ofici de forner recolzem les tradicions. La Diada de Sant Jordi es el referent de la tradició catalana i els forners contribuïm al seu guarniment amb el PA DE SANT JORDI.

 

 © CONSELL DE GREMIS   |   Política de Privacitat